Verslag 8 5-2-2025 - Reisverslag uit Manyara, Tanzania van Jan en Marja - WaarBenJij.nu Verslag 8 5-2-2025 - Reisverslag uit Manyara, Tanzania van Jan en Marja - WaarBenJij.nu

Verslag 8 5-2-2025

Door: Jan

Blijf op de hoogte en volg Jan en Marja

05 Februari 2025 | Tanzania, Manyara

We moesten al vroeg op pad. Ons bezoek aan het Serengeti NP eindigt vandaag. We reizen naar een ander zeer beroemd NP Ngorongoro Crater. Het personeel van Sound of Silence zingt nog een afscheidsliedje en zwaait ons uitbreid uit. In het ‘centrumpje” van de Serengeti moeten we nog wel tanken, maar net als gisteren is de diesel bij de pomp op. Als alles meezit, komt er vandaag om 11.00 uur een tankauto met een nieuwe voorraad diesel, als het een beetje tegenzit wordt het nog een paar uur later en als het veel tegenzit, wordt het morgen. Daar kunnen we dus niet op wachten. Met veel gebel kan Siggy een paar jerrycans regelen bij een mannetje. Het leek mij beter niet te veel vragen te stellen…

Siggy maakt haast want om 10.00 uur verloopt zijn toegangspas, daarna zal hij extra entreegelden moeten betalen. Hij trapt hem dus flink op zijn staart. We rijden een groot gedeelte van de route terug, waarlangs we ook zijn gekomen. Het aantal gnoes en zebra’s lijkt ons nog groter als op de heenweg. We zien er echt duizenden.

Omstreeks 12.00 uur arriveren we bij de krater. Eigenlijk is het niet eens een krater, maar een caldera. Het dak van de vulkaan is ingestort, waardoor een enorme kom is ontstaan omgeven door de wanden van de krater. De vulkaan had een doorsnede van ongeveer 20 km en de bodem is ongeveer 600 m diep. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 260 km2. In de caldera, die we maar krater blijven noemen, leeft een grote hoeveelheid wild. De meeste bekende diersoorten komen er voor, met uitzondering van de giraf, die kan door zijn lengte niet schuin naar beneden lopen. Tevens leven er zo’n 30 zwarte neushoorns, die overigens gewoon grijs zijn net zoals de witte neushoorn. De naam van de witte neushoorn is afgeleid van het Afrikaanse woord “wyd” dat breed betekent. De witte neushoorn heeft dus een brede bek en de zwarte een puntvormige bek.

Vandaag hebben we er twee gezien, maar helaas op grote afstand. Hiermee hebben we wel de Big 5 (olifant, buffel, neushoorn, leeuw, luipaard) op deze reis gecompleteerd.

Toch wel verwarrend een zwarte neushoorn, die niet zwart is en die leeft in een krater die geen krater is….

Tijd om ons, met kruiken verwarmde, bed in te duiken. Want het is erg fris op 2200 meter hoge kraterrand. Morgen de laatste safaritocht van deze reis.

En de vogel van de dag dan? De secretarisvogel, een op enorm hoge poten lopende roofvogel, die onder andere op slangen jaagt en mooie pluimen op zijn kop heeft.

• 05 Februari 2025 - 19:51

Frits Spaans:

"Toch wel verwarrend een zwarte neushoorn, die niet zwart is en die leeft in een krater die geen krater is" Kom je er nu morgen achter dat je gewoon in Artis zit?