Verslag 5 2-2-2025
Door: Jan
Blijf op de hoogte en volg Jan en Marja
02 Februari 2025 | Tanzania, Manyara
Zoals ik al verteld heb, brengen we de nacht door in een bushcamp, ver van de bewoonde wereld. We slapen in een grote safaritent, voorzien van toilet en douche.
Voor het douchen moet je je even melden, dan wordt je aangesloten op het warme (hete) water. De stilte is overweldigend, alleen de natuur hoor je, en wel van heel dicht bij. Gisteravond, toen ik al in bed lag, hoorde ik wat direct naast onze tent grazen. Je hoorde ook een wat briesende ademhaling. Dat moet wat groots zijn. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ben toch even gaan kijken. Toen ik de rits van de tent opende, liep het dier hard weg. Ik kon niet meer dan een groot, dik achterwerk zien, dat in de duisternis verdween. Vanmorgen hoorde ik dat het een buffel moet zijn geweest. Later in de nacht hoorde ik ook nog een leeuw en een hyena brullen. Even na 05.00 uur begon de keukenstaf met de voorbereidingen van het ontbijt. Je begrijpt al dat ik niet al te veel heb geslapen….
Ons tentenkamp is vlak bij het Lake Ndutu gelegen. Een goede locatie bij waarbenjij.nu invullen lukt niet, omdat er hier geen grotere plaats in de buurt ligt. De streek Ndutu ligt tegen het Serengeti NP aan. De grens daarvan zie je door witte grensstenen die op grote afstand van elkaar zijn geplaatst. Verder merk je geen verschil , de dieren trekken vrij rond. In het Nationaal Park gelden allerlei regels; in Ndutu niet. Zo moet je in het NP op de wegen blijven, in Ndutu zijn er geen wegen en rijdt je met de safariauto zo de vlakte op. Door de regen van gisteren en de dagen er voor is de grond nog zacht en sompig. De auto’s trekken diepe sporen.
De vlakte is enorm groot, met slechts hier en daar een boom. Kilometers ver kan je kijken. Op de vlakte jagen de leeuwen en de cheeta’s. Als er ergens wat gespot wordt, rijden alle auto’s daar naar toe en gaan rondom de dieren staan. Soms tot wel 20 auto’s . Tot mijn verbazing trekken de dieren zich niets van de auto’s aan en slapen onverstoord verder. Toch bekruipt mij een beetje het gevoel dat we ‘inbreken’ en de rust verstoren. Maar dat is altijd de keerzijde van toerisme…
We zien vandaag veel leeuwen, 2 groepen van respectievelijk 10 en 8 stuks. Allemaal vrouwtjes met hun inmiddels wat oudere welpen.2 lopende leeuwen kunnen we door de drassigheid niet benaderen. Ook zien we een groepje van 3 cheeta’s, mannetjes die in het gras liggen te luieren. 2 andere cheeta’s zijn door het hoge gras maar beperkt zichtbaar. Verder zien we op de tocht van vandaag weer veel gnoes, zebra’s, giraffen en impala’s. En natuurlijk weer de vele vogels, zoals gebruikelijk te veel om op te noemen, met één uitzondering: de Fischer’s Agapornis, bij velen van ons bekend als kooivogel. Aan het einde van de dag trekken er nog eens honderden gnoes op betrekkelijk korte afstand langs ons kamp.
02 Februari 2025 - 20:01
Frits Spaans:
Artis is maar behelpen als ik dit lees.
02 Februari 2025 - 20:36
Annelies :
Spannend dat grazen en snuiven naast de tent.
Marja sliep gewoon door ?
Die vogel ga ik even op Google bekijken. Prachtige foto’s weer.
(Hier vriezend zonnig)
02 Februari 2025 - 21:45
Annemiek Tubbing :
Wat mooi, vooral die cheetahs, die zo keurig naast elkaar zitten. Ja, dat is leuk in zo'n safaritent. Je krijgt alles mee van buiten.