Dag 3 Bako Nationaal Park 09-09-2018 - Reisverslag uit Kuching, Maleisië van Jan en Marja - WaarBenJij.nu Dag 3 Bako Nationaal Park 09-09-2018 - Reisverslag uit Kuching, Maleisië van Jan en Marja - WaarBenJij.nu

Dag 3 Bako Nationaal Park 09-09-2018

Door: Jan

Blijf op de hoogte en volg Jan en Marja

10 September 2018 | Maleisië, Kuching

Vanmorgen om 07.00 uur aan het ontbijt, om om 8.00 uur te worden opgehaald om naar het Bako Nationaal Park te gaan. Al even voor achten stond de gids Omar en onze chauffeur voor ons klaar. Nergens hoeven wachten op de groep, gewoon een busje en daarna een boot voor onszelf. Via een haventje aan de rivier, de rivier af en dan een kwartiertje over zee naar het strand van het hoofdkwartier. Prachtig gelegen midden in het oerwoud. Er is een soort centraal gebouw, het HQ, waarin een receptie, een restaurantje/kantine en wat kantoren zijn gelegen. Er omheen wat houten bungalows, de gastenverblijven. Tja, het is zeker geen Hilton, een paar houten bedden, zelfs een koelkastje, een toilet en een douche met alleen koud water. Het volstaat.
Na de aankomst gelijk een wandeling met onze eigen gids gaan maken naar het Pandanstrand. Onderweg troffen we het, al direct een prachtige neusaap, vrij laag in de boom, zodat we hem goed konden fotograferen. Even verderop een groepje Silver leaf monkeys midden op het pad. Die neusapen (Probiscus)zien er nog al apart uit, de mannetjes hebben een de grote, rode neus en een soort rood haar. Tevens hebben ze een grote ronde dikke buik en een lange grijze staart. Onder de Maleiers wordt de neusaap ook wel 'orang belanda', vrij vertaald de Hollandse aap, genoemd. De gelijkenis met de Hollandse kolonialen is treffend, maar minder vleiend..... Onderweg nog verschillende soorten, insectenetende bekerplanten gezien. Veel minder groot dan ik mij had voorgesteld, maar dat was ook zo met de Nederlandse zonnedauw.
Vanaf het Pandan Kecil-strand, langs de beroemde cobra-rots, naar het strand bij het HQ gevaren. Daar een eenvoudige, maar prima lunch gehad en na enkele uren weer een wandeling gemaakt. Eigenlijk zagen we de meeste dieren in de directe omgeving van het HQ en maar weinig tijdens de wandelingen. Na het, opnieuw eenvoudige, diner, nog een avondwandeling door het oerwoud gemaakt. Buiten wat grote spinnen en andere enorme insecten, hebben we geen bijzondere dieren gezien. Moe van al het wandelen in de klamme warmte, duiken we na een koude douche ons bedje in. Vannacht geen airco, maar een verkoelende fan aan het plafond.

• 10 September 2018 - 08:09

Marga:

Duidelijk weer genoten en Marja mooie foto’s kunnen maken.

• 10 September 2018 - 09:10

Valerie:

Dus jullie zijn niet de enige Hollanders daar.